Retete dulci de ciocolata


Coronita cu ciocolata

Mod de preparare:

Coronita cu ciocolata

Se freaca spuma, untul (margarina) si zaharul. Se adauga sarea, zaharul vanilat, ouale ( unul cate unul), faina amestecata cu praful de copt, alternativ cu laptele. La sfarsit, se pun ciocolata rasa si cea rupta bucatele in compozitie. Se toarna aluatul intr-o forma de savarina (coroana) unsa cu unt si presarata cu pesmet (continut: 2,5 l) si se coace 60-70 de minute in cuptorul incins la 150 grade celsius . Se lasa sa se raceasca putin, se rastoarna si se lasa sa se raceasca complet. Se toaca si se topesc - separat, pe baie de aburi, ciocolatele de menaj pentru glazura. Se acopera coronita mai intai cu glazura maro, dupa care se "stropeste" cu cea alba. Se trece cu dintii unei furculite peste toata suprafata coronitei, dupa care se lasa ciocolata sa se inchege.

Ingrediente (pentru 16 bucati) :

  • 150 g ciocolata amaruie rasa
  • 150 g ciocolata amaruie rupta bucatele
  • 250 g unt sau margarina
  • 200 g zahar
  • 1 varf de cutit sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • 6 oua mijlocii
  • 500 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 6-8 linguri lapte
  • 200g de ciocolata cu lapte de menaj
  • 150g de ciocolata alba de menaj

Inapoi la retetele dulci

Prajitura cu crema de ciocolata

Mod de preparare:

Prajitura cu crema de ciocolata

Crema de ciocolata : Se incalzesc, pe foc mic, 500 g de frisca nebatuta si se incorporeaza 400 g ciocolata rupta bucatele si untul. Se amesteca bine pana ce se topesc in frisca, se toarna crema in doua castroane si se lasa 3 ore sa se raceasca.

Aluatul : Se dau pe razatoarea mica 100 g de ciocolata. Se freaca ouale cu zaharul, aproximativ 7 minute, pana ce devin spumoase, si se incorporeaza 200 g de frisca nebatuta si ciocolata rasa anterior. Se-ntinde aluatul intr-o tava unsa cu unt si infainata si se coace 17-20 de minute in cuptorul incins la 175 grade celsius. Se lasa putin sa se raceasca si se taie in doua pe orizontala.

Se amesteca putin crema de ciocolata din cele doua castroane si se intinde o parte pe una din jumatatile de blat (complet racita) si alta parte, pe cealalta jumatate, asezata peste prima. Se tine prajitura o jumatate de ora la rece, dupa care se taie in bucati. Se orneaza cu frisca batuta, ciocolata amaruie rasa si aschiile de ciocolata alba. (Se topesc 100 g de ciocolata alba pe baia de aburi, se intinde ciocolata moale pe un fund de lemn si se "cioplesc" aschii cu un cutit.)

Ingrediente (pentru circa 14 bucati):

  • 700 g frisca lichida
  • 500 g ciocolata amaruie
  • 15 g unt
  • 4 oua mijlocii
  • 175 g zahar
  • 125 g faina.

Pentru ornat :

  • frisca batuta
  • aschii de ciocolata alba
  • ciocolata amaruie rasa.  

 


Inapoi la retetele dulci

Chec cu ciocolata

Mod de preparare:

Chec cu ciocolata

Se rupe ciocolata bucatele si se topeste pe baie de aburi, impreuna cu untul margarina. Se freaca 10 minute ouale cu zaharul, zaharul vanilat si sarea, pana ce devin cremoase, dupa care se incorporeaza ciocolata topita, smantana (frisca), faina si praful de copt. Se stropesc piscoturile cu lichior. Se toarna jumatate din aluat intr-o forma de chec, unsa si infainata (lungimea: circa 30 cm), se aseaza peste el doua randuri de piscoturi (puse pe lung) si deasupra se toarna cealalta jumatate de aluat. Se da checul 50 de minute la cuptorul incins la 150 grade celsius. Se lasa sa se raceasca. Se taie  2 ciocolate in bucati mari,  pentru glazura, se topesc impreuna (pe baia de abur), se toarna peste chec si se lasa sa se inchege.

Ingrediente (pentru circa 20 de felii):

  • 200 g ciocolata amaruie
  • 180 g unt sau margarina
  • 3 oua mijlocii,
  •  200 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 priza sare
  • 125 g smantana dulce (frisca lichida)
  • 2 lingurite rase praf de copt
  • 6 piscoturi
  • 8 linguri lichior de migdale (Amaretto)
  • 100 g ciocolata cu lapte de menaj
  • 100 g ciocolata amaruie de menaj.

Pentru ornat :

  • aschii de ciocolata

Inapoi la retetele dulci

Tort cu ciocolata si branza de vaci

Mod de preparare:

Tort cu ciocolata si branza de vaci

Se topeste untul si dupa ce s-a racit, se amesteca impreuna cu biscuitii sfaramati. Se pune "aluatul" pe fundul unei tavi (cu pereti detasabili) unse cu unt si se intinde cu degetele. Se da blatul la cuptorul incins la 150 grade celsius, se coace circa 15 minute, se lasa sa se raceasca si se scoate pe un platou. Se tapeteaza tava (fundul si partea de jos a peretilor) cu folie de aluminiu si se pune blatul la loc. Se taie ciocolata, se topeste pe baia de abur si se lasa putin sa se raceasca. Se amesteca bine branza de vaci, zaharul, zaharul vanilat, amidonul si ouale, se incorporeaza ciocolata topita si se toarna compozitia in forma, peste blat. Se coace tortul, la aceeasi temperatura, aproximativ o ora, acoperindu-l, in ultimele 30 de minute, cu o folie de aluminiu. Se lasa sa se raceasca, se decoreaza eventual cu glazura de ciocolata si se serveste cu frisca.

Ingrediente (pentru circa 16 bucati) :

  • 75 g unt
  • 250 g biscuiti cu cacao
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 900 g branza de vaci neteda si bine scursa
  • 50 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 25 g amidon
  • 3 oua mijlocii

Decor :

  • glazura de ciocolata.

 


Inapoi la retetele dulci

Zuccotto

Mod de preparare:

Zuccotto

O tava mare se acopera cu hartie de copt. Cuptorul se incalzeste la 175 grade C. Pentru blatul de biscuite se bat 5 galbenusuri cu 120g zahar pudra si 1 lingura zahar vanilat. Cele 5 albusuri se bat spuma tare si se adauga amestecului. 50g amidon se amesteca cu 50g faina, se lasa putin si se adauga compozitiei. Aceasta se pune in tava sa fie inalta de aproximativ 1 cm si se baga in cuptorul (nivelul 2) incalzit si se coace 15 minute. Se rastoarna pe un blat, se ia hartia si se lasa sa se raceasca bine. Intr-un castron adanc cu fundul rotund (diametrul aproximativ de 10 cm) se pune hartie de pergament sau folie. Din blatul de biscuite se taie un cerc si se pune pe fundul castronului, iar restul de blat se taie in trapeze si se pune pe margine (se lasa blat pentru acoperit sus). 150 ml Amaretto se amesteca cu 150 ml coniac se se insiropeaza biscuitele.

Umplutura: jumatate de ciocolata se rade mare (cu cutitul), iar cealalta jumatate se topeste cu 100 ml frisca pe baie de aburi. Migdalele si alunele se maruntesc in bucati mai mari si se prajesc scurt. Restul de frisca se bate tare cu 50g zahar pudra. Cand s-au racit bine alunele si migdalele, se adauga in frisca, la fel si ciocolata taiata. Amestecul de frisca se imparte in doua. Jumatate se amesteca cu bezelele maruntite, cealalta cu crema de frisca si ciocolata (dupa ce s-a racit). Jumatatea alba se pune peste biscuite, se intinde pentru a lasa mijlocul gol si se pune 20 de minute la rece. Apoi se pune cealalta jumatate, se acopera cu biscuitele ramas, se insiropeaza si se lasa 6 ore la rece (eventual peste noapte). Pentru ornare se intoarce tortul cu fundul in sus si se acopera cu glazura de ciocolata. Cand s-a racit, se pun triunghiuri ascutite din hartie decupate si se presara zahar pudra

Ingrediente :

Blat de biscuite (se poate face cu o zi inainte) :

  • 5 oua
  • 120 g zahar praf
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 50 g amidon
  • 50 g faina

Umplutura :

  •  200 g ciocolata amaruie
  • 50 g migdale curatate
  • 50 g alune curatate
  • 50 g bezele
  • 1 litru frisca
  • 50 g zahar praf

Alte ingrediente:

  • 150 ml coniac
  • 150 ml amaretto (lichior de migdale)
  • unt pentru tava
  • 200 g glazura ciocolata
  • zahar praf pentru ornat    

Inapoi la retetele dulci

Tarta cu ciocolata si fructe uscate caramelizate

Mod de preparare:

Tarta cu ciocolata si fructe uscate caramelizate

Puneti in bolul robotului de bucatarie faina, zaharul, untul taiat bucatele si migdalele macinate si mixati-le pana ce obtineti un amestec faramicios. Adaugati apoi oul intreg si continuati sa mixati pana ce aluatul se aduna, formand o bila. Puneti-l la rece si lasati-l sa se odihneasca circa 10 minute. Incingeti cuptorul la 170°, ungeti si infainati o forma de tarta cu fundul detasabil. Intindeti aluatul, asezati-l in tava, intepati-l cu o furculita, acoperiti-l cu o coala de hartie pentru copt si presarati peste ea boabe de fasole uscata. Coaceti aluatul 15 minute, indepartati hartia si boabele de fasole si mai dati-l circa 15 minute la cuptor.  Zdrobiti ciocolata si puneti-o intr-un bol. Puneti frisca nebatuta pe foc si, cand clocoteste, turnati-o peste ciocolata. Amestecati bine, adaugati si untul si continuati sa amestecati. Turnati crema astfel obtinuta peste aluatul copt si lasati-l sa stea la rece cel putin trei ore. Puneti intr-o craticioara zaharul cu 2 linguri de apa si lasati-l sa se caramelizeze, la foc potrivit, pana ce devine maroniu. Incorporati fructele uscate, luati-le de pe foc si rasturnati-le pe o tava unsa sau - si mai bine - pe o placa de marmura, rasfirandu-le. Inainte de a servi prajitura, decorati-o cu fructele caramelizate desprinse bucati-bucati.

Ingrediente (8 persoane) :

Pentru aluat :

  •  220 g faina + inca 50 g
  • 80 g zahar tos
  • 1 ou
  • 40 g migdale macinate
  • 125 g unt + 1 bucatica cat o nuca.

Pentru garnitura :

  •  300 g ciocolata amaruie
  • 100 g fructe uscate (nuci, alune, migdale, fistic)
  • 100 g zahar
  • 300 ml frisca nebatuta
  • 30 g unt.



Inapoi la retetele dulci