Universul ciocolatei

Considerata pentru mult timp o adevarata binecuvantare din partea zeilor, ciocolata are ca si origini vremurile magice ale olmecilor si maiasilor, pe cand cultivarea arborilor de cacao reprezenta un adevarat cult.

Pe atunci, berea amara obtinuta din boabele de cacao era o bautura de lux, de care se bucurau numai nobilii, in momente speciale. Mai mult, continea o substanta grasa cunoscuta sub denumirea de unt de cacao, care se ridica la suprafata, unde plutea sub forma unor particule de grasime. Cine isi permitea, isi indulcea bautura cu miere sau adauga un plus de savoare gustului, condimentand elixirul cu ardei iute.

Puterile terapeutice ale boabelor de cacao au fost intuite de Cristofor Columb, care le-a descoperit si valoarea comerciala, aducandu-le in Europa. De la “migdale banesti” (cum le numea iezuitul Pedro Martyr) la ciocolata zilelor noastre a fost insa cale lunga. Multe dintre retetele timpurii de ciocolata au aceleasi ingrediente, cele mai apreciate fiind ardeiul iute, cuisoarele englezesti, vanilia, un tip de piper negru, petale de flori si alune. Pana intr-o zi, cand producatorii au descoperit o metoda de a separa untul de bautura propriu-zisa, transformandu-l intr-o pulbere fina, ceea ce astazi cunoastem sub denumirea de “pudra de cacao”.

Cu toate ca primele indicii ale utilizarii ciocolatei apar in Italia, elvetienii pot fi considerati pe buna dreptate veritabilii inventatori ai ciocolatei. Un numar mare de cofetari elvetieni invatasera meserie in Italia, in adevarate centre ale ciocolateriei.