Cum se degusta ciocolata

Ca si vinul, ciocolata se degusta cu toate simturile de care dispuneti. Vazul, auzul, gustul si atingerea trebuie sa fie active si implicate complet in procesul degustarii, pentru ca aromele sa inunde simturile, iar savoarea sa fie desavarsita. In momentul in care degustati ciocolata, trebuie sa fiti atenti la o serie de detalii:

  •  Ciocolata trebuie sa fie foarte fina, aspectul acesteia sa fie stralucitor, iar culoarea, cat mai apropiata de cea a mahonului,
  •  Mirosul ciocolatei nu trebuie sa fie prea dulceag, pentru ca savoarea sa se apropie de perfectiune,
  •  Ciocolata trebuie sa fie crocanta, iar in momentul in care este rupta, sa scoata un sunet scurt si distinct. Daca este prea uscata, vor sari aschii din ea, iar daca este prea uleioasa, se va rupe greu,
  •  Ciocolata cu un continut mai mare de unt de cacao trebuie sa fie fina, nu grunjoasa si sa se topeasca in gura. Savoarea ciocolatei se dezvaluie treptat, in timp ce este degustata. Gustul de baza este cel amarui, cu o nuanta usor acida, dulce, cu o tenta fina de acru si cu urma imperceptibila de sare, care pune in valoare aromele de cacao, ananas, banana, vanilie si scortisoara din compozitie.

Ciocolata se degusta intotdeauna pe stomacul gol, la temperatura camerei(19-25 grade Celsius).

Ciocolata amaruie: se pastreaza in gura cateva momente, pentru a o lasa sa-si elibereze primele arome. Al doilea val de arome survine la scurt timp, cand explozia aromelor copleseste cavitatea bucala. Ultimele arome trebuie si ele savurate pe indelete, fara graba.

Ciocolata cu umplutura: Primele arome inunda simturile la scurt timp dupa ce tableta de ciocolata se amesteca partial cu umplutura. Lasa amestecul sa se topeasca in gura pentru a simti alte arome. Bucura-te de gustul ramas in gura in urma degustarii. Daca in consistenta ciocolatei se regasesc particule granulare, atunci ciocolata poate avea un continut excesiv de zahar.

Ciocolata nu ar trebui sa se lipeasca de cerul gurii sau sa se dezlipeasca foarte greu. Daca ciocolata se topeste usor fara a fi nevoie sa fie mestecata, aceasta poate fi dovada unui continut ridicat in grasime.

Nu intotdeauna continutul ridicat de cacao reprezinta garantia unui gustului placut. Calitatea boabelor si modul de procesare au cel mai mare impact asupra gustului final.